29 de lucruri învățate în 29 de ani

Oficial, sunt pe planeta asta de 29 de ani. Sunt entuziasmată pentru că e ultimul meu an de ”twenty-something”. Să fiu sinceră, abia aștept să fac 30! Se zice că vârsta asta vine cu o doză nouă de înțelepciune. O aștept, o doresc și am pantofii potriviți pentru ocazie! Revenind la vârsta de 29…nu, nu mă simt diferit. Mă simt bine că am ocazia să îmi ofer o zi liberă când adaug o floare la buchetul vieții. Poate că ăsta e avantajul celor născuți vara sau al celor care nu mai au șefi. De-a lungul acestor ani, am învățat multe lucruri importante – unele cu oțet și lămâie – acre, dar măcar nu mi s-a aplecat de la ele!

29

Fără o ordine anume, iată cele 29 de lecții pe care le-am învățat în 29 de ani de viață:

 1. A învăța o limbă străină când ești mic e cel mai important lucru pe care îl poți face pentru viitorul tău. Dacă știi mai multe, cu atât mai bine. Nu te opri niciodată din învățat noi limbi. Ascultă muzică, uită-te la filme și desene și citește cât de mult posibil în acea limbă. Când ești mic, creierul e ca un burete și nu înveți după reguli, ci după ureche. Nu am suficiente cuvinte de laudă pentru ai mei că m-au trimis la meditații de engleză. Iată că am făcut ceva din treaba asta!:)
 2. Nu îți cere scuze pentru ceea ce ești, ceea ce îți place sau ceea ce gândești (cât timp nu plănuiești măcel la nivel mondial sau pui în pericol viața altora). Încă din liceu nu mă puteam ”lipi” de prea multă lume. Nu intram în niciun stereotip – nu eram nepopulară, nu eram tocilară, nu eram de bani gata, nu jucam niciun sport de performanță. Eram eu, în unicitatea ființei mele. Nu eram nicidecum modestă. O profesoară foarte dragă mie mi-a spus că ”Modestia e calitatea oamenilor fără alte calități”. Eu nu sunt genul care să se limiteze la o singură calitate, așa că le-am lăsat să iasă la iveală de-a lungul anilor.
 3. Învață să gătești. Serios! Nu e o chestie de femei, barbați sau hermafrodiți. Toată lumea trebuie să știe să gătească. Locul tuturor e în bucătărie. Trebuie să știm să gătim ca să nu murim de foame. Da, poți prăji cartofi și comanda pizza la nesfârșit, dar trebuie să ai acele rețete pe care le prepari cu drag pentru tine sau cei apropiați ție și care să îți hrănească atât trupul, cât și sufletul.
 4. Du-te la dentist când nu te doare nimic! Asta e ceva ce mi se spunea încă de când eram mică și refuzam să fac așa ceva. La ce? De ce să-mi irosesc timpul și să mă bag singură în sperieți când nu mă deranjează nimic? Pentru că trebuie! Când ești adult, te va costa enorm, așa că rezolvă cât poți când ești tânăr și plătesc ai tăi:)
 5. În contradicție cu ce am spus mai sus, învață să fii independent de la o vârstă cât se poate de mică. Nu zic să fugi de acasă la 16 ani, dar nici nu sta cu mămică-ta la 37. Nu vreți să vă pensionați în același timp. Ia-ți un job de vară, învață câte ceva despre responsabilitate și pune-ți bani deoparte pentru micile mofturi pe care nu ți le pot face părinții.
 6. Fii selectiv cu tot în viața ta, pentru că meriți tot ce e mai bun! Nu ai timp de prieteni falși și de relații superficiale. Tratează-te cum te vrei tratat sau cum ai vrea ca cineva să îți trateze copilul. Investește-ți timpul, energia și iubirea în oameni care sunt dispuși să facă același lucru pentru tine.
 7. Nu mai mânca porcării! Jeleurile sunt făcute din copite de vită, iar colorantul roșu e făcut din gândaci striviți. Nu zic să urmezi diete. Sunt niște porcării. Mănâncă sănătos, curat, vegan și nu îți număra caloriile.
 8. Pune totul sub semnul scepticismului. OK, dansează pe Macarena, dar fii informat că e un cântec despre infidelitate.
 9. Îngrijește-ți sănătatea mentală. Dacă ai cum, mergi la psihologul școlii cât ești încă la liceu. E gratis și te va ajuta să afli foarte multe despre tine. În ceea ce privește terapia ca adult, va ajunge să fie destul de scump. Tu decizi ce poți controla și unde ai nevoie de ajutor din exterior.
 10. Găsește-ți modele demne de urmat – în familie, în media sau în cărți și filme. Vezi ce poți învăța din caracterele lor. Modelele mele sunt Sailor Moon, Michelle Obama, Daria Morgendorffer, bunica și profa de engleză din liceu. Da, sunt fete și femei care m-au învățat cum să abordez viața și obstacolele ei. Nu sunt misandrină, doar că nu am un model masculin demn de menționat.
 11. Fă ceva rebel cu look-ul tău! Fie că e vorba de păr, vestimentație sau machiaj, îndrăznește! Pot spune cu mâna pe inimă că nu m-am simțit mai liberă ca atunci când mi-am făcut părul albastru. Aveam 28 de ani, nu 16 și a fost uimitor pentru stima mea de sine.
 12. Găsește-ți chemarea. Dacă nu știi ce vrei să te faci când o să fii mare, adu-ți aminte la ce erai bun la școală și croiește ceva din asta.
 13. Nu-ți fie teamă de ridicol. Cântă melodia ta preferată la karaoke sau în fața prietenilor tăi, joacă o piesă de teatru, imită-ți vedeta preferată. Distrează-te și simte-te bine!
 14. Fă poze și păstrează-le. Așa vei vedea cum evoluezi, ce persoane sunt alături de tine când cutele de pe față se înmulțesc.
 15. Nu te stresa dacă nu ai prieten la 16/17/18 ani. Oricum relațiile de genul nu durează.
 16. Fă sport, nu din obligație, ci din respect pentru corpul tău. Nu toată lumea e făcută pentru alergat. Unora le place dansul, altora pilates iar unele persoane se simt bine făcând yoga sau trăgând de fiare.
 17. Nu-ți lăsa meseria să te definească. 8 ore pe zi nu-ți conturează caracterul. Restul de 16 sunt la fel de importante. Plus că, mulți poartă o mască socială atunci când sunt la serviciu, așa că de ce ai vrea să te asociezi cu cel care e drăguț cu alții doar pentru că e plătit? Asta nu înseamnă că nu trebuie să fii profesionist.
 18. Nu te împrieteni cu colegii de muncă și nu numi pe nimeni de la muncă BFF-ul tău. Oricât de bine v-ați înțelege, sunteți la muncă, nu în timpul vostru liber. Nu zic că astfel de prietenii nu ar fi posibile, dar nu sunt cele mai sincere și pure. Mereu va exista o competiție pe plan profesional, iar fiecare își urmărește interesul.
 19. Nu fi pasiv-agresiv. Nu ai absolut nimic de câștigat dintr-o astfel de atitudine. Spune direct ce te deranjează și nu strica ziua cuiva amintindu-i că a făcut sau nu nu-știu-ce chestie cu X luni în urmă. Te deranjează cineva sau ceva? Spune-i asta. Nu posta pe social media rufele tale murdare. Suntem tentați, vrem să ne eliberăm de nervi și credem că asta e cea mai bună soluție. Când îți trec nervii și vezi chestia aia scrisă acolo, cum te simți? A te maturiza înseamnă să lași în urmă negativismul și să nu lași oamenii să vadă că te-au afectat. Asta a fost una din cele mai grele lecții de viață învățate, dar sper că sunt pe drumul cel bun.
 20. Lasă horoscopul în pace! Nu justifica o atitudine de rahat prin faptul că e Mercur în retrogradă și că tu ești un Taur cu ascendent în Leu care are o personalitate prea puternică și care e foarte încăpățânat și impulsiv. Fii TU, nu zodia ta.
 21. Sună-ți bunicii. Pe asta chiar nu trebuie să o explic.
 22. Tânjește pentru calitate, nu cantitate, din orice punct de vedere. Fie ca e vorba de prieteni, mâncare, îngrijire personală sau marca de hârtie igienică pe care o folosești, alege calitatea.
 23. Pune-ți bani deoparte. Nu știi niciodată când ai nevoie de ei. Poate e vreo urgență, un moft sau ce o fi…e bine să știi că ai siguranță financiară în orice moment.
 24. Tot legat de bani…dacă ești un antreprenor, să nu îți fie teamă să ceri cât consideri că meriți. Nu toată lumea își va permite să lucreze cu tine, dar tu îți știi valoarea și nu ești dispus să faci compromisuri în ceea ce privește calitatea serviciilor pe care le oferi. Viața e scumpă și nu trebuie lași pe nimeni să te trateze ca pe o ofertă specială sau să îndrăznească să negocieze un preț cu tine. Dacă am face asta cu doctorii, în special dentiștii, nu am primi cele mai bune rezultate…ba chiar ar întrerupe colaborarea cu noi sau ne-ar bate obrazul.
 25. Dacă trupa ta preferată vine în România, du-te să îi vezi! Fără discuții! Vei regreta peste ani că ai ratat ocazia.
 26. Nu primi sfaturi de la oameni cu pantofi urâți, mai ales când vine vorba de vestimentație.
 27. Dacă nu vrei să ai copii, nu înseamnă că ești mai puțin femeie.
 28. Nu te speria de o anumită vârstă. Și ce dacă 30 bate la ușă? Ce dacă faci 40? Tot ce e important e să te simți bine cu propria-ți persoană. Societatea ne dictează să facem anumite lucruri la anumite vârste, dar asta nu trebuie să ne provoace anxietate inutilă. Fiecare face ce simte, cât timp nu le face rău celor din jur.
 29. Bea apă și poartă protecție solară. Protejează-ți corpul, sufletul și mintea de tot ce i-ar putea face rău.

giphy

Sigur că au mai fost lucruri utile pe care le-am învățat, dar momentan acestea își merită locul în lista mea aniversară. Acum mă duc să savurez tort, să petrec timp cu oamenii mei dragi și să mă bucur de un nou capitol. La mulți ani mie!

Advertisements

One comment

 1. byebyerubytuesday · July 13

  Amen, sister! Truer words have never been spoken!
  xoxo.
  The Blue Bonnet

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s