Câte ceva despre respectul reciproc

Știu că am mai insistat de ceva ori pe tema imperfecțiunilor, dar de data asta vreau să mă iau de oamenii care își bat joc de alții cu defecte fizice care nu pot fi controlate. Dacă oamenii ăștia sunt adulți,atitudinea lor e absolut prostească și nepotrivită vârstei. Culmea, au și o poziție care impune respect. Acum eu mă întreb: cum să impui respect dacă nu-l oferi?

Când vezi un om care are un defect fizic pe care nu vrea/ nu poate/ nu are bani să-l repare sau să-l corecteze, nu-l ridiculiza! Suntem în era acceptării reciproce. Bârfa și batjocura sunt josnice. În astfel de cazuri nu știu de cine mi-e mai milă. De cel ridiculizat sau de cel care își bate joc. E trist să vezi pe cineva că râde de ceva care nu e amuzant. E ca și cum s-ar râde de o persoană cu o cicatrice de la o anumită operație sau de o persoană cu strabism. Mi-e silă de oamenii care nu se pun nici măcar o clipă în locul celui ridiculizat. Probabil că mulți râd de el/ea. De ce să nu dăm dovadă de mai multă compasiune? Sau nici măcar atât! De ce să nu-i tratăm ca pe noi înșine? Te simți că ai făcut un lucru bun și că poate l-ai scutit și pe omul acela de jena cu care pare să-și ceară scuze pentru cum arată.

Dar, din păcate, nu mulți oameni gândesc așa. Probabil pentru că eu sunt conștientă de imperfecțiunile mele și știu că nu mi-aș bate niciodată joc de cineva cu un mic defect. Nici măcar nu m-aș uita ciudat și apoi să mă duc într-o sală să râd de el/ea. Mă simt mândră de asta. Păcat că alte persoane nu cred în respectul reciproc.

Nu spun că nu aș jigni niciodată pe cineva. Dacă cineva mă jignește pe mine, îl jignesc și eu, dar, din principiu, nu mă iau niciodată de aspectul fizic. Dacă un om arată într-un fel anume, nu e vina sa. În schimb, dacă are un caracter infect, nu mi-e rușine să mă iau de defectul ăsta atât timp cât nu zic nimic de vreun defect de ordin fizic. Pentru că nu e cinstit și nu el/ea a ales să fie așa, dar și-a ales caracterul. Pentru un caracter infect oricine merită jignit. Dar pentru o imperfecțiune de ordin fizic…atunci ar trebui să știm să tăcem din gură!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s