Înainte să judeci, încearcă să înțelegi durerea ei! Odihnește-te în pace, Mădălina!

Sinuciderea nu poate fi evitată. Odată ce apare gândul sinuciderii, va exista și actul ei. Sinucigașii sunt adeseori judecați și foarte rar înțeleși. Acest lucru se întâmplă de cele mai multe ori pentru că cei care judecă îl bagă pe Dumnezeu la mijloc. Mi se pare o prostie că Biserica Ortodoxă nu aprobă oficierea unei ceremonii normale de înmormântare pentru sinucigași. Să înțeleg că o persoană care a suferit o depresie gravă și a decis să se sinucidă e mai mare păcătos decât un criminal care moare, în final, din cauze naturale?

Vestea că Mădălina Manole s-a sinucis a stârnit foarte multe controverse și publicul a avut frâu liber la comentarii și judecăți de valoare. A fost un șoc pentru toată lumea. Am intrat pe realitatea.net să mai citesc câte ceva știri despre moartea sa dat peste niște comentarii foarte urâte la adresa ei:

  • o vaca proasta. cum poti sa te sinucizi cand ai un copil de un an? orice problema ar fi avut trebuia sa traiasca sa isi creasca copilul. atunci de ce l-a mai facut? sa i-l creasca altii? orice problema ar fi avut ii putea gasi o rezolvare. mortii ce rezolvare ii mai gaseste?
  • Majoritatea actorilor si spuma oamenilor nostrii de cultura sunt ATIPICI si…BOLNAVI !… Sa-ti lasi copilasul orfan de mama cand pretinzi ca-i sufletul tau,inseamna ca ai probleme mari cu “SCUFITZA” ! Bine procedeaza Biserica Ortodoxa cu cei ce-si curma singuri viata ,cand acest drept nu-l poate avea decat DUMNEZEU ! Sunt oameni care si-au pierdut fii in accidente aviatice sau carora le-au luat apa casele si agoniseala de-o viata si n-au recurs la asemenea idiotenii de a-si lua viata ! Mi-e scarba si de melodiile ei si de tot ce-i legat de una ca ea ! Mi-e lehamite de ea ca prahovean !
  • I-au placut DROGURILE la Madalina….Nu mai fiti copii…probabil a ramas fara marfa,a suferit o depresie si sa omorat…cu o c urva in minus…o zdreanta ordinara…O femeie normala nu-si lua viata avand un copil.

A se înțelege că nu promovez sinuciderea, dar nici nu o condamn. Sinucigașul e deja mort spiritual, moartea fizică urmându-i în mod inevitabil foarte curând. Nu cred că lumea are dreptul să judece alegerea unui om. Nimeni nu știe ce a fost în sufletul ei și de când a planificat acest pas. A fost în mod cert planificat, dat fiind că s-a sinucis în ziua în care împlinea 43 de ani. Nu o judec pentru că nu-i cunosc motivele. Încerc să o înțeleg. Poate asta ar trebui să facă și cei pe care i-a luat gura pe dinainte și au început să înjure, să o judece și să decidă ce anume TREBUIA să facă.

Nimeni nu ar trebui să îi impună nimănui ce anume trebuie să facă cu viața lui sau, în cazul ăsta, cu moartea lui. Sinuciderea Mădălinei Manole a lăsat un mare gol pe scena muzicii românești. A fost una din cele mai bune artiste de la noi, dar cu excepția radioului public, nimeni nu a mai promovat muzica sa. Mare păcat! Am crescut cu muzica ei, o muzică lipsită de efectele sintetizatorului de voce, lipsită de vurgalități sau tutz-tutz. Din nefericire, lumea își amintește de ea abia acum, după ce a murit. Colac peste pupăză, mulți o judecă și o înjură într-o manieră agramată. Penibil! Nici respect pentru morți nu mai vedem în ziua de azi. Mi-e rușine să fac parte din lumea asta rea.

S-a născut pe 14 iulie 1967 și a murit pe 14 iulie 2010. Viața ei a fost ca un cerc perfect, sau cel puțin asta și-a dorit ea. A dorit să moară ca o artistă: exact în ziua în care s-a născut. Fata cu părul de foc, cum a fost cunoscută, merita mai mult decât jignirile celor care o judecă aspru. Să le fie rușine celor care i-au fost fani cândva, dar care condamnă gestul ei. Lăsați-o să se odihnească în pace! În astfel de momente, cei care nu au nimic frumos de spus, ar trebui să își țină gura!

Anca Magdalena Manole, ne vei lipsi nespus!

5 comments

  1. Laura · July 16, 2010

    Anca, sunt de acord cu tine ca nu trebuie judecati cei care recurg la un asemenea gest. Dar tu la inceput spui ca ” sinuciderea nu poate fi evitata”… nu e adevarat! cineva care ajunge acolo are probleme psihice. In plus, ea a mai incercat si daca planuieste demult asta, e clar ca avea depresie acuta daca nu o alta boala psihica… Oricat ar incerca respectivul sa ascunda, e imposibil ca cineva care sta cu ea in casa 24 h din 24h ( spre exemplu sotul ) sa nu observe ca ceva nu este in regula… Mai ales daca a mai incercat o data… Puteau sa o ajute, sa o duca la medic, sa i se dea tratament, sa fie internata. sinuciderea poate fi oprita, doar daca cei din jur se uita un pic dincolo de aparente.
    In legatura cu Biserica… ea respecta ce scrie Bibila, care spune ca sinuciderea este pacatul capital. Nu scrie ca sinuciderea care provine dintr-o boala psihica e scutita de acest lucru… pentru ca o data ce ai ajuns acolo, e clar ca e ceva in neregula psihic. Nu se poate ca Biserica sa schimbe Biblia! Daca s-ar face diferenta intre cauzele care duc la un anumit gest, ar fi o judecata pur omeneasca… fara legatura cu divinitatea. Ceea ce nu prea e bine…
    Cam atat aveam de spus… Ca am vazut si eu la tv toate teoriile pe care le-ai mentionat.
    In rest… Dumnezeu sa o ierte!

    • Vlad · July 17, 2010

      hmmm.dupa ce am citit comment-ul tau,m-a pus pe ganduri…de ce trebuie sa sufere sufletul(energie divina) pentru ceea ce a gandit creierul(care este pur material).biserica….este o institutie,si fiecare il cautam pe Dumnezeu in noi,nu in biserica…intradevar,suicidul e pedeapsa capitala,si….oricat am incerca sa nu o judecam,nu prea avem cum…a facut un lucru oribil.sper totusi sa fie iertata de Dumnezeu.

  2. Pingback: Tweets that mention Înainte să judeci, încearcă să înțelegi durerea ei! Odihnește-te în pace, Mădălina! « My own Moon -- Topsy.com
  3. Vlad · July 15, 2010

    unul dintre cele mai frumoase posturi.
    undeva in adancul gandirii mele o inteleg intr-un fel.
    may she rest in peace!

  4. florin necula · July 15, 2010

    foarte frumos,anca… si eu am copilarit destul pe muzica ei…si eu am fost si sunt fanul ei…si nu a facut bine, dar asta nu trebuie sa judece nimeni…a plecat o parte din mine o data cu ea…

Leave a comment