Dragă pământean iresponsabil…

Privește poza:

Știu, arată trist. Și e adevărat. Ei suferă din cauza ta! Da, a ta! Tu, cel care nu mă respecți… Eu sunt casa lor. Sunt și casa ta. Tu nu mă respecți, iar ei suferă din cauza asta. Bănuiesc că te întrebi cu ce ai greșit. O să-ți adresez niște întrebări. Dacă răspunzi cu DA la mai mult de jumătate, vei înțelege de ce sunt atât de supărată pe tine.

1.Stai cu lumina aprinsă în timp ce te uiți la televizor?

2.Faci băi lungi și cu apă fierbinte?

3.Aprinzi toate luminile din casă deși nu ai nevoie de toate?

4.Dormi cu televizorul/radioul/calculatorul aprins?

5.Mergi peste tot cu mașina?

6.Lași robinetul să picure fără rost?

7.Ții neapărat să ai un brad proaspăt tăiat de Crăciun?

8.Arunci gunoiul la întâmplare?

9.Preferi să călătorești cu avionul?

10.Dai căldura la maxim pe perioada iernii?

Dacă ai răspuns afirmativ la mai mult de 5 întrebări, ar fi cazul să le înțelegi durerea ursuleților polari. Consumând atâta energie faci rău întregii planete și nu cred că mai ai dreptul să te plângi că e atât de cald în ultima vreme, deși e aproape iarnă. În alți ani pe vremea asta aveam deja ninsoare. Ursuleții ar avea mereu. Dar iată că, în ultimii ani, ei au fost privați de bucuria asta. Cum ar fi să te priveze cineva pe tine de ceva indispensabil? Mă bucur că te-am făcut să-i înțelegi pe ursuleți și că te-am îndemnat să îți schimbi obiceiurile.

Acum să nu crezi că te pun să renunți la igienă, transport confortabil, călătorii plăcute și așa mai departe…În niciun caz! Spun doar să te responsabilizezi. Există alternative sănătoase pentru vechiurile tale obiceiuri.

1.Stinge lumina în timp ce te uiți la televizor.

2.Plantează un copac din când în când. Mediul înconjurător îți va fi recunoscător.

3.Fă dușuri scurte și călâie. Economisești timp, energie și bani la factura de apă.

4.Lasă mașina acasă. Ia metroul, autobuzul sau orice alt mijloc de transport în comun. Economisești benzină, bani, timp și răbdare.

5.Stinge tot ce nu folosești: calcutatoare, televizoare, radiouri sau orice alt aparat electrocasnic care nu-ți trebuie în momentul respectiv. Nu le lăsa niciodată pe stand-by.

6.Sortează gunoiul și nu arunca la întâmplare.

7.Mai bine îmbracă-te mai gros iarna decât să stai în tricou și cu căladura la maxim.

8.Investește într-un brad artificial. Poate părea scump la început, dar gândește-te că îl vei avea în fiecare an, de Crăciun.

9.Reciclează bateriile.

10.Evită pungile din plastic. Cumpără pungi de hârtie, biodegradabile, sau refolosește pungile de plastic, dacă tot te-ai obișnuit cu ele.

Pentru că deja te gândești să faci toate aceste lucruri, îți voi face cunoștiință cu încă un prieten de al meu.

Din păcate, și el e trist din cauza obiceiurilor tale. Dar vestea bună e că îl poți ajuta din moment ce vei parcurge cei 10 pași propuși mai sus. Lui îi plăcea să meargă pe gheață cu ceilalți prieteni ai lui. Îi vine greu să meargă prin băltoace. Nu îi place. Nu e obișnuit. Pune-te în locul lui. Ție ți-ar plăcea? Mă îndoiesc. Șterge-i lacrimile și fii un bun pământean. Dă-i lumea înapoi! E atât de simplu. Ajută-i pe prietenii noștri,  ursuleții și pinguinul. Ajută-i să se bucure de habitatul lor natural și fă lumea asta mai bună. Atât pentru ei cât și pentru tine.

Poluarea și irosirea energiei fac rău tuturor. Gestul tău îi va inspira pe alții să fie mai buni. Fii un model!

Fă o schimbare! Responsabilizează-te!

Puterea e în mâinile tale!

Cu drag, Pământul…

Advertisements

4 comments

 1. Ada · December 8, 2009

  Buna!
  Am o singura observatie latot ce ai scris. 🙂

  Asa credeam si eu … ca bradutzii artificiali sunt o alegere perfecta pentru Craciun. Si mie mi-e mila de bradutii taiati.

  Numai ca am aflat/mi-am dat seama ca brazii artificiali, din plastic, sunt si mai rai pentru mediu: polueaza planeta (dupa ce sunt aruncati) si sunt si periculosi pentru sanatate (cica emana niste substante nocive – ftalati, parca – in incapere atunci cand e pornita si instalatia de pom).

  Recent am aflat ca bradutii naturali se taie oricum in preajma Craciunului pentru a se rari pepinierele (coincidenta, atunci e momentul prielnic pentru rarirea lor).

  Insa am un bradut de plastic pe care-l folosesc de 6 ani … din pacate.
  Cred ca-l voi da la reciclat (daca se poate recicla)

  • missbrightmoon · December 8, 2009

   Interesant. Acum stau și mă întreb: De ce ar arunca cineva bradul artificial dacă tot îl are cam pentru toată viața? Bună remarca cu instalația de pom. Nu m-am gândit la treaba asta. Eu, una, nu folosesc oricum instalația direct pe pom. O pun prin casă, mai bine.
   Cred că cel mai bine e să rămâi la brăduțul tău, dar să nu folosești instalație electrică pe el. Astfel nu e nevoie nici să îl arunci (deci să poluezi mediul) și nici nu îți pui sănătatea în pericol.
   Mulțumesc frumos că ai avut tim să citești postarea mea și că te-a preocupat problema!:)

 2. Pingback: Anca Petrescu « Pământul eşti TU!
 3. Pingback: Tweets that mention Dragă pământean iresponsabil… « My own Moon -- Topsy.com

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s